Nesnelerin İnternetine Yönelik İlaç Yönetimi İçin Android Tabanlı İlaç Kutusu Mine Boz1*, Yeliz Durgun2 1Biyomühendislik Bölümü/Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat, Türkiye 2Elektronik ve Otomasyon Bölümü/Turhal Meslek Yüksekokulu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat, Türkiye
IEEE M. Boz, Y. Durgun, "Nesnelerin İnternetine Yönelik İlaç Yönetimi İçin Android Tabanlı İlaç Kutusu", SETSCI Conference Proceedings, vol. 13, pp. 59-62, 2022.
BibTeX
@INPROCEEDINGS{citation,
author = {Boz, Mine and Durgun, Yeliz},
title = {Nesnelerin İnternetine Yönelik İlaç Yönetimi İçin Android Tabanlı İlaç Kutusu},
year = {2022},
volume = {13},
pages = {59-62},
publisher = {SETSCI Conference Proceedings},
abstract = {Sağlık hizmetlerinin temel amaçlarından biri sağlık sektöründeki maliyetleri azaltarak insanlara güvenli ve sağlıklı hizmet vermektir[1]. Artık yeni gelişen teknolojiler sayesinde rutin tıbbi kontrolleri ve diğer sağlık hizmetleri hastaneden ev ortamına taşınmaktadır. Bu teknolojiler içerisindeki Nesnelerin İnterneti yani IoT platformuna dayalı sağlık hizmetleri tıp alanında büyük öneme sahip olmaktadır. Günümüz koşulları nedeniyle ilaç veya herhangi bir sağlık takviyesi hapı alma rutini, toplumda yaygın bir durum haline gelmiştir. Yoğun günlük aktiviteler nedeniyle insanlar doğru zamanda ve doğru ilacı kullanacaklarını kolayca unutmaktadırlar [2]. Bu çalışmada, modern bir sağlık hizmeti olan IoT platformunda sensörleri kullanarak mobil uygulamaya dayalı akıllı bir ilaç kutusu oluşturmaktır. Böylece hastaların ilaçlarını doğru zamanda doğru oranda almasına yardımcı olmak için uyarı veren akıllı bir ilaç kutusu tasarlanmıştır. Mobil uygulama aracılığıyla ilaç alma zamanı programlanabilecektir. İlaç alma zamanı geldiğinde ilaç kutusunda led ışık ve sesli uyarı bildirimi yapılmasına yardımcı olacaktır. Kullanıcı, kutu üzerinde bulunan buton ile geri bildirim yapmadığı takdirde sistemde kayıtlı telefon numarasına arama veya sms bildirimi yaparak ilaç alımı tekrar hatırlatılmaktadır. Aynı zamanda android uygulamadaki bildirimler aracılığıyla hastanın akıllı telefonuna ilaçla ilgili güncellemeler de yapılabilecektir. Böylelikle düzenli ilaç kullanımı alışkanlığı oluşturulmuş olup hastalıkların iyileşme oranı artırılmış olacaktır.},
doi = {10.36287/setsci.5.1.012},
url = {https://doi.org/10.36287/setsci.5.1.012},
}
RIS
TY - CONF
AU - Boz, Mine
AU - Durgun, Yeliz
TI - Nesnelerin İnternetine Yönelik İlaç Yönetimi İçin Android Tabanlı İlaç Kutusu
PY - 2022
PB - SETSCI Conference Proceedings
VL - 13
AB - Sağlık hizmetlerinin temel amaçlarından biri sağlık sektöründeki maliyetleri azaltarak insanlara güvenli ve sağlıklı hizmet vermektir[1]. Artık yeni gelişen teknolojiler sayesinde rutin tıbbi kontrolleri ve diğer sağlık hizmetleri hastaneden ev ortamına taşınmaktadır. Bu teknolojiler içerisindeki Nesnelerin İnterneti yani IoT platformuna dayalı sağlık hizmetleri tıp alanında büyük öneme sahip olmaktadır. Günümüz koşulları nedeniyle ilaç veya herhangi bir sağlık takviyesi hapı alma rutini, toplumda yaygın bir durum haline gelmiştir. Yoğun günlük aktiviteler nedeniyle insanlar doğru zamanda ve doğru ilacı kullanacaklarını kolayca unutmaktadırlar [2]. Bu çalışmada, modern bir sağlık hizmeti olan IoT platformunda sensörleri kullanarak mobil uygulamaya dayalı akıllı bir ilaç kutusu oluşturmaktır. Böylece hastaların ilaçlarını doğru zamanda doğru oranda almasına yardımcı olmak için uyarı veren akıllı bir ilaç kutusu tasarlanmıştır. Mobil uygulama aracılığıyla ilaç alma zamanı programlanabilecektir. İlaç alma zamanı geldiğinde ilaç kutusunda led ışık ve sesli uyarı bildirimi yapılmasına yardımcı olacaktır. Kullanıcı, kutu üzerinde bulunan buton ile geri bildirim yapmadığı takdirde sistemde kayıtlı telefon numarasına arama veya sms bildirimi yaparak ilaç alımı tekrar hatırlatılmaktadır. Aynı zamanda android uygulamadaki bildirimler aracılığıyla hastanın akıllı telefonuna ilaçla ilgili güncellemeler de yapılabilecektir. Böylelikle düzenli ilaç kullanımı alışkanlığı oluşturulmuş olup hastalıkların iyileşme oranı artırılmış olacaktır.
UR - https://doi.org/10.36287/setsci.5.1.012
DO - 10.36287/setsci.5.1.012
ER -
Nesnelerin İnternetine Yönelik İlaç Yönetimi İçin Android Tabanlı İlaç Kutusu
Mine Boz1*, Yeliz Durgun2 1Biyomühendislik Bölümü/Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat, Türkiye 2Elektronik ve Otomasyon Bölümü/Turhal Meslek Yüksekokulu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat, Türkiye * Corresponding author: mine.boz7221@gop.edu.tr
Sağlık hizmetlerinin temel amaçlarından biri sağlık sektöründeki maliyetleri azaltarak insanlara güvenli ve sağlıklı hizmet vermektir[1]. Artık yeni gelişen teknolojiler sayesinde rutin tıbbi kontrolleri ve diğer sağlık hizmetleri hastaneden ev ortamına taşınmaktadır. Bu teknolojiler içerisindeki Nesnelerin İnterneti yani IoT platformuna dayalı sağlık hizmetleri tıp alanında büyük öneme sahip olmaktadır. Günümüz koşulları nedeniyle ilaç veya herhangi bir sağlık takviyesi hapı alma rutini, toplumda yaygın bir durum haline gelmiştir. Yoğun günlük aktiviteler nedeniyle insanlar doğru zamanda ve doğru ilacı kullanacaklarını kolayca unutmaktadırlar [2]. Bu çalışmada, modern bir sağlık hizmeti olan IoT platformunda sensörleri kullanarak mobil uygulamaya dayalı akıllı bir ilaç kutusu oluşturmaktır. Böylece hastaların ilaçlarını doğru zamanda doğru oranda almasına yardımcı olmak için uyarı veren akıllı bir ilaç kutusu tasarlanmıştır. Mobil uygulama aracılığıyla ilaç alma zamanı programlanabilecektir. İlaç alma zamanı geldiğinde ilaç kutusunda led ışık ve sesli uyarı bildirimi yapılmasına yardımcı olacaktır. Kullanıcı, kutu üzerinde bulunan buton ile geri bildirim yapmadığı takdirde sistemde kayıtlı telefon numarasına arama veya sms bildirimi yaparak ilaç alımı tekrar hatırlatılmaktadır. Aynı zamanda android uygulamadaki bildirimler aracılığıyla hastanın akıllı telefonuna ilaçla ilgili güncellemeler de yapılabilecektir. Böylelikle düzenli ilaç kullanımı alışkanlığı oluşturulmuş olup hastalıkların iyileşme oranı artırılmış olacaktır.
Keywords - Nesnelerin interneti, android, ilaç hatırlatıcı, mobil uygulama
[1] Obaidulla-Al-Mahmud, Md.KausarKhan, RajdeepRoyand Fakir MashuqueAlamgir Internet of Things(IoT) Based Smart Health Care Medical Box for Elderly People.
[2] Nadzri NZ, Yusof Y, Firdaus A, Fazil A. EuropeanJournal of Molecular&ClinicalMedicineIbox: Smart Medicine Box WithIot Application.
[3] Nasa Y.Philip, Senior Member, Joel J.P.C. Rodrigues, Fellow, Honggang Wang, Simon James Fong and Jia Chen Internet of Things for In-Home Health Monitoring Systems: Current Advances, Challenges.
[4] Muddasar Naeem, Giovanni Paragliola, Antonio Coronato A Reinforcement Learning and Deep Learning Based Intellingent System for the Support of Impaired Patients in Home Treatment.
[5] Dinh C.Nguyen, Ming Ding, Pubudu N.Pathirana, Aruna Seneviratne, Jun Li and H.vincent Poor Federated Learning for Internet of Things A Comprehensive Survey.
[6] Yuxi Li, Yue Zuo, Hounbing Song, Zhihan Lv Deep Learning in Security of Internet of Things.
[7] Pei-Hsuan Tsai, Chi-Sheng Shih and Jane W.-S.Liu Mobile Reminder for Flexible and Safe Medication Schedule for Home Users.
[8] Sathesh S, Maheswaran S, S.Mahendran, Rega P, Kaviya T, Kaveya P and Kavyadharshini D. Smart Medicine Kit using Embedded loT for Visually and Hearing-Impaired Patients.
[9] Geert Jacob Roumen, Ylva Fernaeus Envisioning Ardunio Action: A collaborative tofor pysical computing in educational settings.
[10] Setioningsih, Endang Dian, and Torib Hamzah. "Comparison of Bluetooth Performance for Low-Cost Wireless Stethoscope Implementation in Terms of Data Loss." Journal of Biomimetics, Biomaterials and Biomedical Engineering. Vol. 55. Trans Tech Publications Ltd, 2022.
[11] Syed Musthak Ahmed, M.Pranay Kumar, Ch.Mohith Sai, A.Ramya Sri and D.Vineeth Smart Water Bottle with Pill Alarm for Cognitively Disable Geriatrics.
This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License 4.0, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.