Open Access

Sabit Kanatlı İnsansız Hava Aracı İçin İstatistiksel Özniteliklerle Arıza Teşhis Sistemi

Buse Ülker1*, Tolga Yüksel2
1Bilecik Şeyhedebali Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, Bilecik, Türkiye
2Bilecik Şeyhedebali Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, Bilecik, Türkiye
* Corresponding author: eembuseulker@gmail.com

Presented at the 5th International Symposium on Innovative Approaches in Smart Technologies (ISAS2022), Online, Turkey, May 28, 2022

SETSCI Conference Proceedings, 2022, 13, Page (s): 44-48 , https://doi.org/10.36287/setsci.5.1.009

Published Date: 01 June 2022

Teknolojik gelişmeler sayesinde birçok sektörde olduğu gibi risk faktörünün fazla olduğu havacılık sektöründe de insan rolü giderek azalmıştır. Bu nedenle insan faktörünü en aza indiren insansız hava araçlarına (İHA) olan talep ve geliştirme çalışmaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir önem ve hız kazanmıştır. İHA‟ların seyrüseferi bazı uygulamalarda uzaktan kontrol edilirken çoğunlukla yerleşik otopilot kontrolcüleri tarafından kontrol edilir. Bu sistemler uçak üzerinde bulunan sensörlerden aldıkları veriler doğrultusunda kontrol yüzeylerini aktive etmektedir. Tüm elektronik sistemlerde olduğu gibi bu araçlarda da meydana gelebilecek bir arıza ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Araçlarda oluşabilecek arızalar uçağın temel hareketlerinin yapılmasını sağlayan kontrol yüzeylerinde etkinlik kaybı ve hatta kontrol yüzeyinin tamamen kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle arızaların önceden veya anında tespit edilerek devamında sistemin sorunsuz kontrol edilmesi büyük bir araştırma ve geliştirme konusu olmuştur. Bu çalışmada sabit kanatlı insansız hava araçlarında oluşabilecek aktuatörlerde etkinlik kaybı arızaların teşhisine odaklanılmıştır. Araç üzerindeki sensörlerden alınan sayısal veriler çeşitli istatistiksel öznitelikler açısından incelenerek arıza teşhisi gerçekleştirilmiştir.

Keywords - insansız hava aracı, arıza teşhisi, istatistiksel veri analizi

[1] Moghadam, M. (2016). Fault Tolerant Control Of A Quadrotor Uav (Doktora tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü).

[2] Patan, G. (2020). Sensor fault tolerant control of aquadrotor UAV (Yüksek lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi).

[3] Güven, A. (2021). Sensor fault detection, isolation and accommodation applied to b-747 aircraft lateral Dynamics (Yüksek lisans tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi).

[4] Mahmoudı, B. (2016). Uçuş kontrol sistemlerinde sensör hatalarının tespiti ve teşhisi (Doktora tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi).

[5] Kıyak, E. (2015). Bilinmeyen giriş gözleyicileri kullanılarak uçuş kontrol sistemindeki algılayıcı ve eyleyici arızalarının tespiti, ayrımı ve sistemin yeniden yapılandırılması (Doktora tezi, Anadolu Universitesi).

[6] Demircan, M. (2019). İnsansız hava aracı sistemlerinde hata tespit yaklaşımları (Yüksek lisans tezi, TOBB ETÜ Fen Bilimleri Enstitüsü).

[7] Serçekman, Ö. (2018). A Model based approach for aircraft sensor fault detection (Yüksek lisans tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi).

[8] Esener, İ. I. (2017). Meme kanseri için şüpheli bölgelerin mamografi imgeleri üzerinde belirlenmesi ve meme kanser türünün sınıflandırılması.

0
Citations (Crossref)
2.2K
Total Views
49
Total Downloads

Licence Creative Commons This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License 4.0, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.
SETSCI 2025
info@set-science.com
Copyright © 2025 SETECH
Tokat Technology Development Zone Gaziosmanpaşa University Taşlıçiftlik Campus, 60240 TOKAT-TÜRKİYE